maandag 28 november 2016

'Bekiek Twente', fotocollectie van Jan van der Kolk


Op de website van Jan van der Kolk staan meerdere collecties foto's. Bijvoorbeeld historische foto's uit de regio Wierden-Den Ham.
Een andere collectie is Bekiek Twente, een serie actuele foto's van plekken in Twente. Vrijwel dagelijks verschijnt hier een nieuwe foto. Door Jan van der Kolk te volgen op Twitter of Instagram zie je regelmatig zijn foto's voorbij komen.

woensdag 23 november 2016

Website Mijn Stad Mijn Dorp vernieuwd


De website Mijn Stad Mijn Dorp van het Historisch Centrum Overijssel is vernieuwd. De lay-out en indeling zijn mede op basis van de wensen van de huidige gebruikers veranderd, waardoor de website gebruiksvriendelijker en overzichtelijker is.

Een grote toevoeging is dat iedereen met een account verhalen, nieuwsberichten, fotoalbums, themapagina’s en biografieën kan toevoegen. Het koppelen aan een groep, zoals voorheen het geval was, is niet meer verplicht maar kan nog wel. Zo kunnen ook individuen zich aanmelden en hun bijzondere verhalen delen met anderen.
Op de website kun je bladeren in collecties, foto's, verhalen, video's etc. maar je kunt ook gericht op trefwoord zoeken.

zondag 20 november 2016

Nieuwe website met historische kaarten: Navigeren door 16e-eeuws Nederland


Onlangs lanceerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een digitale kaart die een gedetailleerd beeld laat zien van Nederland aan de vooravond van de Gouden Eeuw. De kaart van Nederland anno 1575 toont meer dan honderd steden en talloze wegen, gebouwen en waterlopen. Nieuwe technieken maken het mogelijk om oude kaarten van steden te combineren met het historische wegenpatroon. Op die manier ontstond een nieuwe digitale overzichtskaart van Nederland in de aanloop naar de Gouden Eeuw. Nu kan iedereen virtueel door laatmiddeleeuwse straten navigeren en aanwijzen waar de galg en de plaatselijke herberg stonden. Door op de steden in te zoomen verschijnen de voor de zestiende eeuw zeer gedetailleerde kaarten van Jacobus van Deventer.
De kaart is voor iedereen te raadplegen en is hier te vinden.

Zie voor meer interessante en bijzondere kaarten naar de website Landschap in Nederland.


vrijdag 18 november 2016

Tentoonstelling 'Oude en nieuwe wijsheid: van Nico Kluwer tot Ankh-Hermes' in Deventer

Onlangs de expositie Oude en nieuwe wijsheid - van Nico Kluwer tot Ankh-Hermes in de Athenaeumbibliotheek geopend door Paul Kluwer.
In 2016 heeft Paul Kluwer het gehele fonds van zijn vader Nico Kluwer tot Ankh-Hermes aan de Athenaeumbibliotheek Deventer geschonken. En nog brengt de familie regelmatig een doosje met boeken naar de bibliotheek.
Deze bijzondere boeken over spritualiteit, esoterie, gezondheid en paranormale wetenschappen zijn in deze expositie te bezichtigen. In de tentoonstelling die de titel ‘Oude en nieuwe wijsheid’ heeft gekregen, komen vele hoogtepunten en bijzondere uitgaven aan bod vanaf 1923 tot heden.


Afbeelding: Het succes van dit boek leidde tot de oprichting van uitgeverij Ankh-Hermes

Dinand Webbink, cultuurhistorisch medewerker van de Bibliotheek Deventer, publiceerde in het Magazine MijnStadMijnDorp een artikel over de uitgeverij Ankh-Hermes.
De tentoonstelling is van 14 november tot 20 januari 2017 te bekijken. Lees er hier meer over.
Voor uitgebreide informatie over de tentoonstelling is er bovendien een app ontwikkeld. Deze is hier gratis te downloaden.

donderdag 17 november 2016

Boeren in Overijssel: website, boek en tentoonstelling


Website
Historici Ewout van der Horst en Martin van der Linde van de IJsselacademie spraken zestig boeren en boerinnen en andere vertegenwoordigers uit de agrarische sector in Overijssel over de veranderingen die zij hebben meegemaakt. Hoe de trekker het paard, en de robot de melkmachine, die daarvoor het handmelken verving. Hoe gemengde familiebedrijven transformeerden tot gespecialiseerde ondernemingen. Albert Bartelds ging mee de boer op om de betrokkenen te fotograferen en te filmen. Met weemoed en trots vertellen de mensen over zaken als grond, opleiding, fokkerij, coöperaties en veemarkten. Over hoe ze met hard werken beetje bij beetje konden vooruitboeren. De interviews, foto's, verhalen en filmfragmenten zijn te vinden op het platform MijnStadMijnDorp van het Historisch Centrum Overijssel via www.vooruitboeren.nl De fragmenten zijn grotendeels in streektaal gesproken.

Boek
Naast de website is er nu ook het boek Vooruitboeren: Overijssel 1950-2000.

Expositie
Museum TwentseWelle stelde aan de hand van de interviews de belevenisexpositie Een stille revolutie samen. De bezoeker kan onder meer in een boerenkeuken verschillende boeren hun verhaal horen doen. De expositie reist een jaar lang door de provincie. In november is hij te bekijken in het openluchtmuseum Ootmarsum.

maandag 14 november 2016

Belangrijkste Twentse tijdschriften online in Twentse Taalbank

Het is misschien oud nieuws, maar vast niet iedereen is ervan op de hoogte. Ik las het een paar weken geleden in de Tubantia, waarschijnlijk in de column van Gert-Jan Hospers. De Twentse Taalbank bevat scans van belangrijke Twentse tijdschriften. Om welke tijdschriften gaat het onder meer?

Twentse Post: maandblad voor Twente (1962-1981)
Dit tijdschrift werd door Johan Gigengack opgericht. Hij schreef niet alleen het grootste deel van de artikelen, maar verzorgde ook de opmaak en drukte het blad in zijn eigen drukkerij. Er staan ook bijdragen in van ‘meester’ G.B. Vloedbeld, Toon Borghuis en vele anderen. Onderwerpen: cultuur, geschiedenis, beeldende kunst etc. De jaargangen 1962 t/m 1971 zijn gescand.


Twenterlaand en – leu en – sproake: moandlad veur ’t Twentse gezin (1956-1961)
Een uitgave van de Twentsen Schrieversboond. Verhalen en poëzie in dialect, maar ook artikelen over volksgebruiken en –kunst. Met veel kleine advertenties (soms met een tekst in het Twents) van tal van middenstanders die 55 jaar geleden nog niet tot een keten behoorden.


In de Twentse Taalbank staat behalve de gescande tijdschriften ook verwijzingen naar online vindplaatsen, zoals bij De Nieje Tied.

Er is nog veel meer te vinden. Door bij 'zoeken' te kiezen voor 'periodieken' en niets in te vullen en vervolgens op de zoekknop te klikken verschijnt de complete lijst.

woensdag 9 november 2016

Nieuwe website 'Archeologie op de kaart'


Met de nieuwe website Archeologie op de kaart is Nederland nu archeologisch vanaf de vroegste prehistorie (300.000 jaar geleden) tot en met de Tweede Wereldoorlog op de kaart gezet. Op de website, een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), kun je per archeologische periode, van prehistorie tot Moderne Tijd, de meest interessante vondsten en vindplaatsen van Nederland bekijken met behulp van foto’s, filmpjes, tekeningen en 3D-reconstructies.

Door de makers van de site worden binnen tien archeologische perioden zogenaamde sleutel sites getoond: de meest representatieve vindplaatsen voor die betreffende periode. Het is een landelijk overzicht van de archeologie in Nederland. De periodes van Archeologie op de Kaart zijn gekoppeld aan de Canon van Nederland. De site is weliswaar ontworpen voor het onderwijs, maar is uiteraard interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en archeologie.

dinsdag 8 november 2016

Bibliotheek start Wikikring over Hengelo-Twente


De Internetencyclopedie Wikipedia heeft een grote bekendheid. Ben je aan het ‘googelen’ dan kom je al snel een Wikipedia-artikel tegen. Iedereen kan op Wikipedia bijdragen en aanvullingen plaatsen. Toch kent Wikipedia regels. De bibliotheek Hengelo komt nu met een mooi plan. Informatiespecialisten van de bibliotheek gaan geïnteresserden bijscholen in Wikipedia en starten een Wikikring.

Wikikring
Middels de Wikikring kan iedereen bijdragen leveren aan Wikipedia over Hengelo en Twente op het gebied van cultureel erfgoed, maar ook computers, media, gezondheid, opvoeding, maatschappelijke onderwerpen etc. Bovendien: het hoeft niet tot Hengelo beperkt te blijven.
Deelnemers worden geschoold in schrijven en bronnenonderzoek en kunnen desgewenst samen werken.

Op donderdag 17 november is er van 19.30 toto 21.30 uur een Wikipedia-meetup in de Bibliotheek Hengelo, waarbij ook de projectleider van Wikimedia Nederland aanwezig is.

Lees hier meer over de Wikikring Hengelo en Twente.

vrijdag 4 november 2016

De groei van Overijsselse plaatsen tussen 1900-2015 op YouTube bekijken

Zwolle in 1940

Zwolle in 2015

Stef Verdonk, student aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, heeft het voor elkaar gekregen om door middel van een video te tonen hoe Nederlandse steden zijn gegroeid tussen 1900 en 1975. Hij verzamelde alle data van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen van Kadaster en bouwde vervolgens een programma, dat de kaarten aan elkaar plakt. Per decennium verschijnt er een andere kleur.

Van een flink aantal Overijsselse plaatsen heeft hij al video's gemaakt:
Almelo
Deventer
Enschede
Haaksbergen
Hardenberg
Hengelo
Kampen
Oldenzaal
Raalte
Rijssen
Steenwijk
Zwolle

Ook plaatsen buiten Overijssel bekijken? Kijk hier.

Gees Bartels schrijft standaardwerk over jeugdliteratuur in Overijssel

Mijn oud-collega Gees Bartels heeft al vele publicaties op haar naam staan, zoals Dit is wat ik heb gevonden: de poëzie van Overijssel (2000). Ook was zij de drijvende kracht achter Geen dag zonder gedicht: 365 gedichten uit Overijssel (2009) en de 10-delige serie Literaire wandelingen in Overijssel.
Zij weet alles over literatuur en lectuur in Overijssel. Al jaren speurt zij naar biografische en bibliografische wetenswaardigheden betreffende Overijsselse auteurs. Maar niet alleen dat. Zij heeft ook de organisatie van tal van literaire bijeenkomsten en evenementen op haar naam staan. Dat heeft haar de titel Kunstvrouw van het Jaar 2011 bezorgd.

Met de eind van de maand te verschijnen ABC daar begint het mee: jeugdliteratuur van Overijssel heeft ze opnieuw een standaardwerk geschreven dat, rijk geïllustreerd, alles weergeeft wat er over dit onderwerp te vertellen valt, zowel over schrijvers, illustratoren als uitgevers. Voor iedereen die in haar of zijn jeugd al een verwoed lezer(es) was.



Een boek bestellen? Vraag een bestelformulier aan bij: Stichting Literaire wandelingen Postbus 228 7440 AE Nijverdal of bij gees.bartels@home.nl

dinsdag 1 november 2016

Taalkundige Marc van Oostendorp start YouTube-kanaal met grappige en leerzame video's


Taalkundige Marc van Oostendorp maakt regelmatig filmpjes over taal en heeft sinds kort een eigen YouTube-kanaal. Zoals een filmpje over Italiaanse broers die zichzelf Nederlands hebben geleerd met behulp van een schotelantenne en een filmpje over de komst van vocal fry (kraken met de stem) naar Nederland.
Ook staan een aantal van zijn colleges, die grappig en leerzaam zijn, op dit YouTube kanaal en gaan over b.v.:
- Waarom zeggen alle kinderen ter wereld 'mama'?
- Kun je uit jouw taalgebruik afleiden uit welk dorp je komt?