woensdag 11 maart 2015

Rijnbrink Groep brengt website De bevrijding van Overijssel


Op 1 april 2015 is het precies 70 jaar geleden dat het eerste stukje grondgebied van Overijssel werd bevrijd. Op deze koude, winderige en regenachtige Paaszondag konden de inwoners van Haaksbergen als eerste de vlag buiten hangen. Ruim 2 weken later, op 17 april, was ook Kampen vrij en daarmee geheel Overijssel bevrijd.
Ging de bevrijding van sommige plaatsen zeer voorspoedig, op andere plekken, zoals aan het Twentekanaal bij Delden, rond Deventer en in het gebied tussen Almelo en Wierden is een verbeten strijd gevoerd.

Ondergetekende en collega Willard van den Berg hebben een oude bestaande website uitgebreid, aangepast en geactualiseerd. Aan de Overijsselse bibliotheken is een banner aangeboden om op hun website een link aan te brengen naar De bevrijding van Overijssel.

Wat is er op de website te vinden?

Van dag tot dag
'Van dag tot dag' geeft een kort overzicht van de opmars van de geallieerde troepen met links naar ooggetuigenverslagen. Ook wordt verwezen naar websites waar nog meer informatie te vinden is.

Duitse krijgsgevangenen die net ten noorden van Haaksbergen gevangen werden genomen. Onder hen 'soldaten' van amper 15 jaar oud.

Kranten
De berichtgeving was schaars in de aprildagen van 1945. Vanaf 1 april kwamen de illegale kranten bovengronds. In Overijssel waren dat de plaatselijke of regionale edities van Het Parool, Het Vrije Volk, Trouw en de Waarheid. In Zwolle verscheen Het Vrije Dagblad. In Twente verscheen in april 1945 de nieuw opgerichte Twentsche Courant als dagblad. De voormalige illegale kranten werden gedrukt op de persen van de kranten die nog moesten worden beoordeeld op hun rol in de oorlog door de Commissie voor de Perszuivering. De Rijnbrink Groep heeft uit haar krantenbestand een selectie uit de periode van de bevrijding gedigitaliseerd en op de website weergegeven.


Literatuur
Er zijn weinig onderwerpen waar zoveel over geschreven is als over de Tweede Wereldoorlog. En de stroom boeken blijft anno nu maar doorgaan. In het literatuuroverzicht verwijzingen naar boeken, waarin de bevrijding ook specifiek aan bod komt.


Geen opmerkingen: