dinsdag 3 juni 2014

Films van Johan Adolfs bij Twentse Filmbank


Johannes Willem Lambertus (Johan) Adolfs (1917-1977) was een Nederlandse zakenman en cineast, die bekend werd door zijn talrijke registraties van het dorpsleven in Nederland in het midden van de twintigste eeuw. Enschede Adolfs had kort na de oorlog alles van alles geprobeerd om aan de kost te komen. Hij zocht het onder meer in het maken van geluidsopnamen. Het bracht hem geen succes maar zo kwam hij wel op het idee het eens met filmopnamen te proberen. Na een moeizaam begin – hij moest zichzelf alles leren – begon het te lopen. Vooral toen hij met de federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen een goede klant kreeg. Door tegen betaling een film van het dorp te vertonen konden muziekverenigingen immers geld inzamelen voor nieuwe uniformen of instrumenten. Losser was het eerste dorp dat hij in beeld bracht. Een klootschieterswedstrijd, het uitgaan van de kerk, een voetbalwedstrijd, een optreden van de fanfare, afgewisseld met opnames van gebouwen en straatleven, het leverde een film op waar bijna iedereen wel opstond en waarvan de voorstelling massaal bezocht werd.
Adolfs maakte tussen 1948 en 1970 zo’n 1500 films in Nederland.

Eddy Appels schreef in 2003 een zeer interessant artikel over Johan Adolfs. De films zijn na zijn dood in talrijke collecties terechtgekomen, en worden momenteel door meerdere instellingen weer bijeengebracht.

Zie ook de Andere Tijden special Van Doarp en Durp.

Twentse filmbank
Ook bij de Twentse Filmbank zijn een aantal Twentse Adolfs-films te bekijken. Voorlopig alleen nog voor sponsoren. Sponsor word je door eenmalig 10 euro te betalen, waarmee je tevens dit vrijwilligersproject steunt.

Geen opmerkingen: