dinsdag 17 april 2012

Twee prijzen Geertjan Lassche voor documentaire over voormalig Moluks kamp bij Rouveen

Geertjan Lassche heeft gisteren voor zijn documentaire ‘Vreemdelingen en Bijwoners’ de journalistieke vakprijs 'De Tegel' gekregen. Hij kreeg een Tegel in de categorie 'publieksprijs' en een Tegel in de categorie 'achtergrond'.



In 2011 maakte hij Vreemdelingen en Bijwoners over de opvang van Molukkers in het voormalige Kamp Conrad bij Rouveen. Het is een zowel indrukwekkend als pijnlijk verhaal over drieëntwintig Molukse gezinnen die tijdens de kampperiode (1954 – 1966) nauwelijks contact hadden met de bevolking. De documentaire werd na de première bij het Historisch Centrum Overijssel uitgezonden bij RTV Oost en werd genomineerd voor de journalistieke jaarprijs De Tegel. Gisteren ontving hij dus twee prijzen voor deze documentaire.

Regisseur en journalist Geertjan Lassche maakt (film)documentaires en reportages. Persoonlijk was ik (als wielerliefhebber) onder de indruk van zijn documentaire Thomas Dekker: Niemand kent mij. Hij maakte al eerder naam met enkele historische documentaires die geregeld leidden tot nieuwe inzichten en onthullingen. Daaronder zijn ‘God Bless Montgomery’ (over de rol van de Poolse militairen bij de slag om Arnhem), 'Het was maar een mof’ (over een Duitse soldaat die twee Nederlandse kinderen redde) en 'Nooit meer laf' (over verzetsman Gerrit Gunnink die in 2009 onthult dat de KP Meppel de onderduiker Pieter Hoppen heeft geëxecuteerd, naar later bleek ten onrechte).

Voor wie de documentaire over Kamp Conrad nog niet gezien heeft: een aanrader!

Geen opmerkingen: