zondag 9 augustus 2009

Digitaal Erfgoed meter augustus 2009



Een jaar of tien geleden raakten archieven, musea, erfgoedinstellingen, bibliotheken met bijzondere collecties ervan overtuigd dat hen, door de nieuwe mogelijkheden die het internet bood, een bijzondere taak wachtte: het digitaliseren van hun collecties. Als belangrijkste voordeel werd gezien, dat de objecten nog maar één keer gescand of gefotografeerd en gedigitaliseerd hoefden te worden, waarna ze veilig konden worden opgeborgen. De digitale weergave kwam vervolgens voor iedereen beschikbaar en niet, zoals voorheen, alleen voor de enkeling die de weg wist in archief of museum.

Honderden projecten zijn inmiddels uitgevoerd. Beeldbanken, erfgoedportalen, virtueel bezoek aan collecties, genealogische databanken kwamen beschikbaar. Jammer dat er vaak éénmalig subsidie verstrekt werd, waardoor succesvolle voorbeeldprojecten niet verder kwamen dan de eerste stap en de beoogde uitrol achterwege bleef omdat het geld op was. Meestal werd zo’n project dan nog wel geadopteerd door een instelling, maar veel voortgang zat er niet meer in. Gelukkig zijn een aantal projecten wel blijven doorgroeien, het Geheugen van Nederland en GenLias bijvoorbeeld om twee voorbeelden te noemen die me het eerst te binnen schieten.

Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) – het nationale kenniscentrum voor ICT in het cultureel erfgoed – houdt een Digitaal Erfgoed meter bij, die vorige week weer met een update kwam. De Digitaal Erfgoed meter laat zien welke projecten momenteel lopen, welke zijn afgesloten en welke op stapel staan om uitgevoerd te worden. Het gaat om digitalisering van kranten, beeldbanken, erfgoedportals, erfgoedthesauri en nog veel meer. Grasduinen in de erfgoedmeter levert (althans voor mij) verrassende onbekende websites op en helaas ook de projecten die een zachte dood zijn gestorven.

Geen opmerkingen: