maandag 8 juni 2009

Diverse collecties gedigitaliseerd en online gezet

Regelmatig besteed ik op dit weblog aandacht aan digitaliseringsprojecten: boeken, kranten, ANP-nieuwsbulletins, tijdschriften, adresboeken, biografische woordenboeken, portretten, dagboeken etc.

Telkens kom je weer nieuwe berichten tegen over het online zetten van gedigitaliseerde collecties. Ik heb een aantal van die berichten opgespaard en meld ze hier in één blogpost.



Boekillustraties
Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam worden de meest uiteenlopende geïllustreerde werken bewaard: historische en medische werken, atlassen en reisverslagen, beschrijvingen van kunstverzamelingen, planten en dieren en numismatische werken, maar ook kinder- en fotoboeken.
Deze illustraties en foto's zijn nu ook online te raadplegen via de Beeldbank Boekillustraties. Als eerste is de collectie boekillustraties van Romeyn de Hooghe (1645-1708) opgenomen. Deze Nederlandse etser voorzag honderden boeken over diverse onderwerpen van aansprekende en inventieve prenten. De beeldbank bevat daarnaast de illustraties uit enkele belangrijke archeologische plaatwerken.

Alledaags drukwerk uit de negentiende eeuw
Een project van het Noord-Hollands Archief. Vanaf 1830 heeft eerst jonkheer Gaspard van Breugel (1798-1888) en daarna zijn dochter Petronella Maria gedurende bijna vijftig jaar allerlei alledaags drukwerk in een album geplakt. Het gaat om spotprenten, poesieplaatjes, toegangsbiljetten voor feesten, programma's voor bals en dienstregelingen.

Kinderboeken
Door diverse archieven zijn oude kinderboeken online gezet. Kijk hier voor een overzicht.

De betekenis van Nederlandse familienamen
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL) heb ik al eerder onder de aandacht gebracht. Regelmatig worden werken toegevoegd, zoals nu het boek van P.J. Meertens over De betekenis van Nederlandse familienamen.
Elke maand wordt een lijst met nieuwe gedigitaliseerde titels gepubliceerd.

Kinder- en centsprenten
De Erfgoedbibliotheek Haarlem heeft kinder- en centsprenten, oude kinderboeken, en enkele andere bijzondere collecties gedigitaliseerd. Lees er hier meer over.

Memorieboek Plechelmuskapittel Oldenzaal
Tot slot een Overijssels onderwerp: het Memorieboek van het Plechelmuskapittel te Oldenzaal is vertaald en volledig op het internet gezet. Dit boek, ook calendarium of necrologium genoemd, bevat de jaargedachtenissen van overleden personen op datum en is dus ook zeer interessant voor genealogen. Het boek is begonnen rond 1455 en loopt door tot ca. 1620. Van de oorspronkelijke vier exemplaren is er nog maar één over.

Geen opmerkingen: