zondag 22 maart 2009

Literatuurplein vernieuwd


Literatuurplein: naar eigen inzicht in te delen

Voor de liefhebbers van fictie, literaire fictie dan, is er interessant nieuws. Literatuurplein, een initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), is geheel vernieuwd. Ik lees zelf (vrijwel) geen fictie – ik heb genoeg aan de onderwerpen uit de ondertitel van dit weblog en aan boeken over muziek, wielrennen en reisverslagen (liefst over reizen per fiets). Ook bij deze onderwerpen vind je sterke staaltjes schrijfkunst, maar deze worden zelden tot de literatuur gerekend. De vraag is al zo vaak gesteld: wat is literatuur? Zo stelde bijvoorbeeld Gerrit Komrij op zijn eigen wijze de huidige Nederlandse literatuur aan de kaak bij Pauw & Witteman.
Maar, zoals ik zei, voor de liefhebber is er genoeg te halen op Literatuurplein.

Om te beginnen kun je de site inrichten naar eigen voorkeur. Zelfs de kleur kun je bepalen. Aanmelden via log-in en je krijgt dan de mogelijkheid rubrieken weg te laten of toe te voegen. Door op de titels van de rubrieken te klikken kun je ze in een andere volgorde schuiven.
Wat zit er verder allemaal op Literatuurplein:
- bibliothecarissen kunnen leestips en recensies toevoegen
- iedereen kan op alle berichten reageren
- er is een Marktplein voor uitgevers, aspirant-schrijvers en de instellingen die hen service bieden, zoals tekstbureaus, aanbieders van schrijfcursussen en -opleidingen en POD-drukkers en -uitgevers. Zij kunnen gratis een ‘kraam’ aanvragen om hun activiteiten te promoten.

Aanrader: klik op ‘Meer Literatuurplein’ en kijk eens wat daar allemaal te vinden is. Natuurlijk zijn sommige nieuwe rubrieken nog niet erg gevuld. Wat al een sterk punt was in de vorige versie van de website is de uitgebreide informatie over schrijvers. Zoek maar eens op een willekeurige auteur.
Bij Belcampo wordt je zelfs verwezen naar de VVV Rijssen voor een literaire wandeling.
Wel de kanttekening dat over oudere auteurs (voor de Tweede Wereldoorlog en ouder) weinig informatie te vinden is. Maar daar zijn weer andere websites voor, zoals de Bibliotheek voor de Nederlandse letteren.

Geen opmerkingen: